torstai 9. lokakuuta 2014

Pieni leipäkoulu

 Yksi vanhassa blogissa kyselty postaus oli ohje leivän leivontaan, joten laitetaan samaiset yleisohjeet tännekin.
Itse saan näillä ohjeilla leivästä todella hyvää ja kuohkeata.

Lämmitä neste 22-30 asteiseksi.

Sekoita taikinaa ohjeessa annetun ajan verran yleiskoneen hitaimmalla teholla jotta taikinaan tulee kunnon sitko.

Taikinan tulee antaa levätä ennen paloittelua ja muotoilua.

Nostatuspaikan tulee olla lämmin ja vedoton, leivät peitetään liinalla nostatuksen ajaksi.

Höyrypaisto ilman uunin höyrypaisto-ominaisuutta saadaan laittamalla alimmalle tasolle pelti jossa vettä.

Mikäli leipää on nostatettu liikaa, ei pintaa saa viillellä ennen paistoa ja se tulee paistaa ilman höyryä.

Kypsän leivän tuntee keventyneestä painosta sekä pohjaan koputtaessa syntyvästä kumeasta äänestä.

Älä pinoa lämpimiä leipiä päällekkäin.

Jos haluat rapean kuoren, älä peitä leipiä.

Pakkaa leivät vasta täysin jäähtyneenä.
Greengaten koriliina on Porvoon tuomisia myös.
 Sämpylät

500g vettä
35g hiivaa
25g maitojauhetta
25g sokeria
10g suolaa
30g vehnäleseitä
200g ruisjauhoja
620g vehnäjauhoja

Sekoita kaikkia aineksia keskenään 12 minuuttia.
Anna taikinan levätä 15 minuuttia.
Leivo sämpylöiksi ja nostata 40 minuuttia.
Paista höyrypaistolla 200 asteessa noin 20 min.
 Niina

1 kommentti:

  1. Voi tuore leipä on vaan niin herkullista :) ehkä me leivotaan viikonloppuna ♡ mukavaa päivää :)

    VastaaPoista

Kommentit ovat blogin suola ja pippuri, kiitos jos jätät oman mausteesi soppaani. :)